(Ημερομηνία Αρθρου: Αυγουστος 2014)
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΨΥΧΩΝ
Η αρχαία ελληνική γλώσσα έχει κληροδοτήσει στις γλώσσες του κόσμου όλου χιλιάδες ελληνικές λέξεις. Μόνο στην Αγγλική γλώσσα υπάρχουν 13.000 λέξεις ελληνικής προέλευσης. Καμία όμως ελληνική λέξη δεν έχει τύχει τέτοιας υποδοχής και καθημερινής χρήσης σε όλες τις ευρωπαικές γλώσσες όσο η λέξη ιδώτης. Η λέξη ιδιώτης (idiot) στα αγγλικά , στα γαλλικά , στα ιταλικά, στα Ρώσικα σημαίνει ηλίθιος. Η ετυμολογία της λέξης έρχεται από τα σπλάχνα της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας όπου όποιος δεν είχε την ευφυία και το ήθος να ασχοληθεί με τα κοινά και την φιλοσοφία, και ασχολείτο μόνο με το ατομικό του συμφέρον εθεωρείτο ηλίθιος.
Τα χρόνια πέρασαν. το αρχαιοελληνικό κοινωνικό πρότυπο της συμμετοχής των αρίστων στα κοινά δεν υπήρχε πια. Η αναξιοκρατία και η διαφθορά είχαν πληγώσει θανάσιμα την νεοελληνική δημοκρατία. Για πάρα πολλούς συμπολίτες μας και όχι άδικα οτιδήποτε δημόσιο ήταν σπάταλο, αναποτελεσματικό, διεφθαρμένο, αναχρονιστικό και ότιδήποτε ιδιωτικό , σύγρονο, αποτελεσματικό και ελπιδοφόρο. Οι πολιτικοκοινωνική αυτή αλλαγή αποτυπώθηκε στην συνείδηση του ελληνικού λαού και εκφράστηκε στην νεοελληνική γλώσσα. Με την απαξίωση των εκπροσώπων της δημοκρατίας η λέξη ιδιώτης αναβαθμίστηκε κοινωνικά και ηθικά και στην νεοελληνική γλώσσα δεν σημαίνει πιά ηλίθιος.
Η οικονομική και ηθική χρεοκωπία της χώρας ενίσχυσε την απέχθεια των ελλήνων πολιτών προς οτιδήποτε δημόσιο.Τα τεράστια δημοσιονομικά ελλέιματα και η άρνηση των αγορών να δανείζουν πλέον την Ελλάδα έφερε νέα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα. Οι δημοκρατικοί μας εκπρόσωποι μας που χρόνια τώρα ψήφιζαν ελλειματικούς προυπολογισμούς και δανείζονταν στο όνομα των παιδιών μας για να καλύψουν τα ελλείματα αυτά βρέθηκαν γυμνοί , χωρίς χρήματα να πληρώσουν τα χρέη που δημιούργησαν , χωρίς χρήματα να ΄διαχειριστούν,΄ για να διατηρηθούν στην εξουσία. Αυτή την φορά δεν υπήρχε δανεική διέξοδος και αποφάσισαν με συνοπτικές διαδικασίες να πουλήσουν Ελλάδα ,να πουλήσουν την περιουσία των παιδιών μας , για να ξεχρεώσουν τον Φόρο της Προστιθέμενης Ανικανότητας τους.
Ετσι σε πρόσφορο έδαφος ξεκίνησε μία τεράστια διαφημιστική εκστρατεία ιδιωτικοποίησης των ψυχών των ελλήνων πολιτών. Η λέξη ιδιωτικοποίηση , παράγωγο της λέξης ιδιώτης, ντυμένη στην τελευταία λέξη τη μόδας , με πολύχρωμο ιδεολογικό μανδύα ήταν η πιο πλούσια και διάσημη προσκελλημένη στα καλύτερα πολιτικά σαλόνια.
Ο νεοπλουτισμός, η κακογουστιά,η διαφθορά και η μεσιτεία είχαν απλωθεί και καταλάβει όλες τις βαθμίδες της εξουσίας. Ο πατριωτισμός, η παράδοση, η συλλογικότητα ,ο πολιτισμός, ήταν οι μεγάλοι εχθροί και δεν έπρεπε να σταθούν εμπόδιο , στην fast track πώληση της ελληνικής γής.
Η ιστορική συγκυρία για την ιδιωτικοποίηση – πώληση – της χώρας ήταν μοναδική. οι γαμπροί επενδυτές είχαν όλοι πολλά λεφτά , τα χρηματιστήρια μετά την κρίση του 2008 είχαν ανακάμψει,, η πτώση της σοβιετικής ένωσης είχε συσσωρεύσει τεράστια κεφάλαια σε ιδιωτικά χέρια ολιγαρχών στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, οι Αραβες είχαν μυθικά ποσά από την πώληση του μαύρου χρυσού. Ο πλούτος των ολίγων ταξίδευε με αστραπιέες ταχύτητες ,και εταιρείες και ιδιοκτησίες αλλάζανε χέρια σε δευτερόλεπτα. Ολοι ψάχνανε μια Αφροδίτη να αγοράσουν , μιά Αφροδίτη να εκμεταλλευτούν μια Ιθάκη χωρίς Οδυσσέα να εξαγοράσουν . Ολοι ψάχνανε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι , μια χώρα υποτακτική, χωρίς κοινωνικούς , χωροταξικούς και περιβαλλονιτκούς σχεδιασμούς χρήσης γής για να επενδύσουν ,Ολοι έψαχναν μια χώρα που με το επενδυτικό χρήμα να αλλάζεις τους νόμους της , να νομοθετείς ό ίδιος καιι με το χρήμα σου να την κυβερνάς.
Η Ελλάδα της Χρεοκοπίας άρχισε να γίνεται ιδανικός προορισμός κερδοσκόπικών κεφαλάιων που μπορούσαν να αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τις εθνικές πλουτοπαργωγικές πηγές της. Οι ιδιωτικοποίήσεις ξεκίνησαν σεμνά και ταπεινά με την πώληση μετοχών δημοσίων εταιρειών ΔΕΗ, ΟΤΕ , ΟΠΑΠ και συνδιαχείριση ενεργειακών και άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών και πέρασαν γρήγορα στην απευθείας πώληση της ελληνικής γής.
Δημιουργήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ, που μαζί το ΕΤΑΔ είναι σήμερα το μεγαλύτερο μεσιτικό γραφείο πώλησης κρατικής γής της Μεσογείου. Διαθέτει προς πώληση 77.000 παραθαλάσσια στρέμματα στην Κρήτη, στην Νάξο, στην Χαλκιδική , στη Ρόδο , στη Νάξο και σε όλα τα νησιά και 71.000 κρατικά ακίνητα ,όλα προς πώληση χωρίς αξιολόγηση σε εξευτελιστκές λόγω κρίσης τιμές. Τελευταία πώληση ελληνικής δημόσια γής 420 παραθαλλάσια στρέματα στην Σαχάρα Χαλκιδικής με 4,7 Ευρώ το τμ .
Η κυβέρνηση μεθυσμένη απο την μεσιτική της επιτυχία καταργούσε τον ένα μετά τον άλλο τους υπάρχοντες νόμους προστασίας της ελληνικής φύσης και πολιτιστικής κληρονομιάς . Σε μια έξαρση .”εθνικής υπερηφάνειας και οικολογικής ευαισθησίας” έφερε προς διαβούλευση και ψήφιση στη βουλή ένα διάταγμα ιδιωτικοποίησης και πώλησης των αιγιαλών της χώρας. Στην νομοθετική αυτή κυβερνητική πρωτοβουλια παρουσιάστηκε μία απρόσμενη εμπλοκή , το Ιντερνετ. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες μαζεύτηκαν 135.000 επώνυμες ηλεκτρονικές υπογραφές από Ελληνες και Ευρωπαίους φίλους της Ελλάδας που ζητούσαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και παραμείνουν οι παραλίες και αιγιαλοί σε κοινόχρηστη χρήση . Ηταν η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος στρατός ελλήνων πολιτών αντέδρασε έτσι ακαριαία και έδειξε ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει για να προστατεύσει την ποιότητα της ζωής του ,την ιστορία του και τα ελληνικά εδάφη από τις χωρίς έλεγχο και προδιαγραφές ιδιωτικοποιήσεις της ελληνικής γής
Η κυβέρνηση πανικοβλήθηκε από τις αντιδράσεις, δεν περίμενε ότι θα υπήρχαν ακόμη τόσες χιλιάδες μη ιδιωτικοποιημένες ψυχές στον ελληνικό χώρο. Φοβήθηκε την αρνητική ψήφο στην εκλογή προέδρου της δημοκρατίας από ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν διατηρήσει ίχνη πατριωτικής και οικολογικής συνείδησης, φοβήθηκε μήπως δημιουργηθεί κανένα εθνικό απελευθερωτικό μέτωπο για την προστασία της ελληνικής γής και καταρρεύσει συνολικά το σχέδιο ιδωτικοποιήσεων και έτρεξε να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο.
Το κίνημα των μη ιδιωτικοποιημένων ελλήνων πολιτών πέτυχε μια πρώτη προσωρινή νίκη αλλά δεν κέρδισε τον πόλεμο.Αν όλοι εμείς δεν αντιδράσουμε άμεσα και συνάμα διαχρονικά,:
Αν δεν επιλέξουμε τους άριστους να μας εκπροσωπούν, αν δεν επιβάλλουμε την αξιολόγηση των υποψηφίων μας προς εκλογή, στη βουλή, στις περιφέρειες και στους δήμους της χώρας μέσα από ένα νέο σύγχρονο ΑΣΕΠ διευθυντικών στελεχών της ελληνικής πολιτείας που θα αξιολογεί τα επιστημονικά , οργανωτικά , κοινωνικά προσόντα , την συναισθηματική ευφυία και ηθική ακαιρεότητα όλων εκείνων που φιλοδοξούν με την ψήφο μας να μας διευθύνουν και διαχειριστούν τις τύχες μας.
Αν δε αποδώσουμε αναδρομική δικαιοσύνη και δεν ανοίξουμε τους λογαριασμούς σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που κατείχαν διευθυντικές θέσεις τις τελευταίες δεκαετίες για να συλλάβουμε όλους εκείνους που έγιναν πλούσιοι σε βάρος του εργαζόμενου Ελληνα χρησιμοποιώντας την εξουσία που τους παρείχε η πολιτεία.
Αν δεν επιλέξουμε με αξιοκρατικές διαδικασίες κατά τα νορβηγικά πρότυπα νέα ηθικά και άξια πρόσωπα να διαχειρισθούν την κρατική περιουσία και τα ευρωπαικά κονδύλια προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι προς το συμφέρον συγκεκριμένων ιδιωτών. Αν δεν καταργήσουμε τις μεσιτικές αρμοδιότητες του ΤΑΙΠΕΔ,
Αν δεν καθιερώσουμε εξωκοινοβουλευτικές ανεξάρτητες αρχές σε ευρωπαικό είπεδο που θα έλεγχουν την νομιμότητα των οικονομικών και χωροταξικών αποφάσεων των κατά τόπους εκλεγμένων ώστε να μην παρουσιάζονται ανά τετραετία δημοτικοί άρχοντες που καταστρέφουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, εντάσσουν στο σχέδιο πόλης τα χωράφια των συγγενών τους, παραχωρούν τα πεζοδρόμια μας και τους αιγιαλούς μας σε ιδιώτες και αποσύρονται πλούσιοι μετά συνταξιοδοτικών επαίνων.
Αν δεν απαιτήσουμε οποιαδήποτε παραχώρηση, χρήση, ή κατοχή ελληνικής δημόσιας γής ή άλλων προνομίων να απαιτεί κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες άνω του 51% ώστε να μη μπορούν προσωρινές κυβερνητικές μειοψηφίες που εκπροσωπούν μόνο το 30% να πουλάνε διαχρονικά την δημόσια περιουσία και δεσμέυουν με τις αποφάσεις τους τις γεννιές που έρχονται.
Αν δεν ορίσουμε η μέγιστη χρονική διάρκεια παραχώρησης δημόσιας γής και άλλων δημοσίων αγαθών να είναι τα 100 χρόνια.
Αν η ελληνική νεολαία δεν υποχρεώσει το πολιτικό κατεστημένο με δυναμικές κινητοποιήσεις να σταματήσει να δανείζεται της χρησιμοποιώντας το όνομα της και να πουλάει την περιουσία που της ανήκει.
Αν τα αριστερά κόμματα εξουσίας δεν σταματήσουν να εκπροσωπούν τα προνόμια συντεχνιών δημοσίων υπαλλήλων σε βάρος του σκληρά εργαζόμενου έλληνα ιδιώτη και δεν αναλάβουν συγκεκριμένο και καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην δημόσια διοίκηση.
Αν δεν καταργηθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας στα αγροτεμάχια και δεν σταματήσει η πολιτεία να αντιμετωπίζει την ελληνική φύση σαν προιόν δυνητικής οικοπεδικής εκμετάλλευσης προεξοφλώντας έτσι την μακροημέρευση της χωροταξικής κερδοσκοπικής αναρχίας. Αν η φορολογία των πολλών δεν σταματήσει να χρησιμοποιείται για να επιδοτούνται τα κερδοσκοπικά κεφάλαια των λίγων με πράσινες, μπλε και άλλες δικαιολογίες.
Αν οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού δεν αναλάβουν μαζί με τούς 110 χιλιάδες αυθαιρετοαπασχολούμενους νεοέλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικούς , μέσα από διαχρονικές χωροταξικές νομοθετικές πρωτοβουλίες την προάσπιση του ελληνικού περιβάλλοντος , , άν δεν απομακρύνουμε εδώ και τώρα τους μεσίτες πωλητές της ελληνικής γής που μας κυβερνάνε,αν δεν δημιουργηθεί μια νέα ελληνο -ευρωπαική ομάδα κρούσης – μια νέα Frontex πολιτισμού για την προάσπιση της ομορφιάς του ελληνικού χώρου και της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς από την επέλαση των κάθε λογής κερδοσκόπων,
Αν όλοι εμείς δεν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα δημοκρατικό στρατό προάσπισης της ποιότητας της ζωής μας, αν δεν μπορέσουμε να προστατεύσουμε το ελληνικό περιβάλλον από την κερδοσκοπική οικιστική αναρχία, δεν θα αργήσει η ώρα που σε μια υποβαθμισμένη χώρα θα χρειαζόμαστε διαβατήρια, πιστωτικές κάρτες, και all inclusive βραχιολάκια για να κάνουμε μπάνιο στις παραλίες που γεννηθήκαμε και ειδικές κάρτες “κοινωνικού τουρισμού” για να επισκεφτόμαστε τα περιφραγμένα πλέον από ξένους επιχειρηματίες, ωραιότερα τουριστικά μέρη της χώρας. Τότε η ελληνική λέξη ιδιώτης (idiot), μετά απο μία συναρπαστική πορεία στον ιστορικό χρόνο της ελληνικής γλώσσας θα έχει ξαναβρεί τις αρχαιοελληνικές της ρίζες στη συνείδηση του ελληνικού λαού , μόνο που τότε θα είναι πια, πολύ αργά για όλους μας .
Νίκος Τσεμάνης, πολιτικός μηχανικός, Dipl. Ing ETH Ζυρίχης